Produkty dla eufrazja skutki uboczne (2)

Starzenie Olejków Eterycznych

Starzenie Olejków Eterycznych

Peroksydacja i reakcja wewnątrzcząsteczkowa Oleje oliwne stają się zjełczałe z upływem czasu. Zjełczenie to chemiczna modyfikacja struktur molekularnych olejów roślinnych. Te same mechanizmy chemiczne działają również na oleje eteryczne. Obecność tlenu naturalnie rozpuszczonego w olejach inicjuje te reakcje chemiczne. Przyspieszają one w obecności światła, powietrza, skoków temperatury lub różnych zanieczyszczeń. Mechanizm reakcyjny tego „starzenia” dzieli się na dwie fazy: peroksydację i reakcje wewnątrzcząsteczkowe (lub faza propagacji). Literatura naukowa opisuje kilka przykładów peroksydacji. Oto przykład linalolu, który jest obficie obecny w olejach eterycznych. (Przykład: lawenda, lawendyn, tymianek linalolowy, drzewo różane, szałwia muszkatołowa itp.). W tym schemacie linalol najpierw poddawany jest peroksydacji. Powstaje nowy związek: 7-dydroperoksy-3,7-dimetylo-okta-1,5-dien-3-ol.
Analiza Oliwy z Oliwek

Analiza Oliwy z Oliwek

Analizy obowiązkowe: Dokument regulacyjny Komisji Europejskiej reguluje analizy oliwy z oliwek: kliknij tutaj Oliwa z oliwek musi spełniać szereg parametrów fizykochemicznych, aby mogła być oznaczona jako WIRGINALNA EXTRA, WIRGINALNA lub LAMPANTNA (nieodpowiednia do spożycia w EWG). Rozporządzenie 2568/91 z 11 lipca 1991 roku, opublikowane w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich, określa kryteria, które muszą być spełnione (zobacz schemat poniżej). Laboratorium LAHN oferuje standardowe analizy oliwy z oliwek: wskaźnik kwasowości, wskaźnik nadtlenkowy, pomiar UVK (K270 – K232). Oliwa określana jako „lampantna” jest nieodpowiednia do spożycia w EWG. Jest przeznaczona do lamp na oliwę, stąd określenie „lampantna”. Analizy K232 I K270 Te pomiary fizykochemiczne są wskaźnikiem dobrej konserwacji oliwy z oliwek.